Το δίκτυο είναι μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών ή οποία έχει γίνει αναπόσπαστο εργαλείο στην καθημερινότητα μας.
Μέσα από αυτό συλλέγουμε πληροφορίες, ενημερωνόμαστε για τα νέα του πλανήτη, βλέπουμε ταινίες, ακούμε μουσική και γενικότερα οτιδήποτε άλλο μας ενδιαφέρει μιας και έχουμε στα χέρια μας μία τεράστια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.
Αν και καλοπροαίρετα οι γονείς θέλουν να μεταβιβάσουν αυτή την γνώση στα παιδιά τους παίρνοντας τους έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (ή αφήνοντάς τα να καθίσουν στο δικό τους) όλα τα θέματα σε μία βιβλιοθήκη δεν είναι για όλες τις ηλικίες (όπως ακριβώς συμβαίνει και στην τηλεόραση).
Σε αυτό το θέμα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε της δραστηριότητες των παιδιών μας σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με λογισμικό γονικού ελέγχου (τα οποία βρίσκουμε ευρέως στο εμπόριο όπως για παράδειγμα το πολύ καλό
Salfeld Child Control), αλλά και με τις ενσωματωμένες επιλογές των window περί γονικού ελέγχου (στις οποίες και θα επεκταθούμε σε αυτό το νήμα).
Τι χρειαζόμαστε πριν ξεκινήσουμε
Το μοναδικό πράγμα που θα χρειαστούμε είναι η δημιουργία ενός λογαριασμού (αν δεν έχετε κάποιον είδη) στο
windows live (@hotmail.gr, @hotmail.com, @windowslive.com)
Από το
Start / Control Panel επιλέγουμε
User Accounts And Family Safety
και στην συνέχεια επιλέγουμε User Account
και Manage another Account
στην συνέχεια επιλέγουμε Create new account
στην οθόνη που θα εμφανιστεί πληκτρολογούμε το όνομα του λογαριασμού που θέλουμε (στην συγκεκριμένη περίπτωση child_account) επιλέγουμε
Standard user και πατάμε
Create Account
Μετά την δημιουργία τα windows θα επιστρέψουν στην προηγούμενη σελίδα στην οποία θα έχει εμφανιστεί ο λογαριασμός που δημιουργήσαμε
Επιλέγουμε το account που δημιουργήσαμε και από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε Create a password
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε ένα κωδικό που θα επιλέξουμε για το παιδί (το οποίο θα το χρησιμοποιεί και ως προσωπικό κωδικό).
Το password hint χρησιμεύει έως σημείο αναφοράς σε περίπτωση που ξεχάσουμε τον κωδικό (αλλά δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσουμε).
Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε Set up Parental Controls
επιλέγοντας τον χρήστη που μόλις δημιουργήσαμε
Από την οθόνη ου θα εμφανιστεί έχουμε τις εξης επιλογές.
1. Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση του γονικού ελέγχου
2. Χρονικό περιορισμό
Στην οθόνη με το εβδομαδιαίο πλέγμα μπορούμε πατώντας στη ημέρα και ώρα που θέλουμε να ελέγχουμε τις ώρες που μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί στον υπολογιστή (στο συγκεκριμένο παράδειγμα επιτρέπετε η λειτουργία 5 με 7 το απόγευμα καθημερινά και 10 με 12 το πρωί και 4 με 8 το απόγευμα το μεσημέρι το σαββατοκύριακο.
(Χρονικές ρυθμίσεις 30 λεπτών επιτρέπονται μόνο από τα Windows)
3. Παιχνίδια
Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε αν το παιδί μπορεί να εκτελέσει παιχνίδια και αν ναι τι είδους (τα περισσότερα παιχνίδια περνάνε από επιτροπή η οποία τα χαρακτηρίζει ηλικιακά 3, 7, 12, 16 και 18 χρονών όπως επίσης για υβριστική γλώσσα, διάκριση, ναρκωτικά, φόβο, βία και σεξ όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα).
Μπορείτε να επιλέξετε όποια (η και όλα) εάν θέλετε.
Block or Allow Specific Games
Σε περίπτωση που θέλετε να επιτρέψετε ή να απαγορέψει συγκεκριμένα παιχνίδια
Επίσης επειδή όπως προανέφερα δεν περνάνε όλα τα παιχνίδια από επιτροπή γονικού ελέγχου σας δίνετε και η επιλογή να επιλέξετε εσείς από τα παιχνίδια που βρίσκονται μέσα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή ποια θα περνάνε από το στάνταρ γονικό έλεγχο και ποια θα μπλοκάρονται από εσάς.
Να σημειώσω ότι σε περίπτωση εγκατάστασης καινούργιου παιχνιδιού, θα πρέπει να επιστρέψετε στην επιλογή αυτή και να ρυθμίσετε τον γονικό έλεγχο
4. Allow and block specific programs
Εδώ έχουμε 2 επιλογές.
Με την πρώτη ο χρήστης επιτρέπετε να εκτελέσει οποιοδήποτε πρόγραμμα από τον υπολογιστή, ενώ με την δεύτερη μπορούμε να επιλέξουμε αν θα υπάρχει έλεγχος στα προγράμματα που θα μπορούν να εκτελούνται από το συγκεκριμένο λογαριασμό.
Στην δεύτερη περίπτωση θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με όλα τα αρχεία που υπάρχουν στον δίσκο ανά πρόγραμμα και έχετε την δυνατότητα ποια από αυτά θα εκτελούνται.
Προσοχή
Αν για παράδειγμα θέλετε να μην έχει πρόσβαση το παιδί σας στην υπηρεσία email και στον τηλεφωνικό κατάλογο, θα πρέπει να αφήσετε απενεργοποιημένα και το winmail.exe αλλά και το wab.exe που είναι το πρόγραμμα που εκτελεί τα αρχεία τηλεφωνικού καταλόγου.
Έλεγχος και φίλτρα για προγράμματα περιήγησης (Internet Explorer, Chrome, Firefox) και αναφορές δραστηριότητας.
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε περεταίρω δωρεάν προστασία από την Microsoft εγκαθιστώντας τα έξτρα του
Windows Essentials.
Από το παράθυρο της εγκατάσταση επιλέγουμε Choose the prorgams you want to install
και επιλέγουμε το Family Safety (μπορείτε να επιλέξετε και τα υπόλοιπα προγράμματα αν θέλετε αλλά επειδή δεν αφορούν τον γονικό έλεγχο δεν θα αναφερθώ σε αυτά).
Μετά την εγκατάσταση αν επιλέξουμε τον γονικό έλεγχο θα δούμε ότι στα Additional Controls έχει προστεθεί το Windows Live Family Safety.
Επιλέγοντας το account που θέλουμε θα εμφανιστεί το login του Windows Live Family Safe (εδώ είναι που θα χρειαστούμε το windows live account που ανέφερα στην αρχή).
Πληκτρολογούμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας για να συνδεθούμε, επιλέγουμε το account που θέλουμε να ελέγχουμε και πατάμε save.
Με αυτό τον τρόπο αν το παιδί προσπαθήσει (ή μπει κατά λάθος σε κάποια σελίδα απαγορευμένου περιεχομένου ο περιηγητής θα του βγάλει το ακόλουθο μήνυμα
Από εκεί και πέρα όποτε συνδέεστε στην οικογενειακή ασφάλεια της Microsoft (η οποία έχει αντικαταστήσει τον αρχικό γονικό έλεγχο θα μπορείτε να έχετε και αναλυτικές αναφορές από την λειτουργία του υπολογιστή κατά την διάρκεια χρήσης του από το παιδί.
Με αυτό τον τρόπο έχουμε έναν αρκετά καλό έλεγχο του ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά την απουσία μας από το σπίτι και με τις αναλυτικές αναφορές είμαστε ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του παιδιού.
Τέλος να πω ότι όταν προγράμματα γονικού ελέγχου είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή δεν είναι δυνατή η εκτέλεση του Safe Mode (F8) των Windows (σαν δικλίδα ασφαλείας).
Με τον γονικό ελέγχω τον Windows αυτό δεν ισχύει μιας και επειδή η ασφάλεια είναι ενσωματωμένη λειτουργεί ακόμα και στην ασφαλή λειτουργία.